ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑ

  σε Παλαιό Φάληρο &

             Σαρωνίδα

 •  Επιστημονικό κύρος 
 •   Μακροχρόνια
    νοσοκομειακή   εμπειρία
 •   Άνετη επικοινωνία
 •   Ήθος κατά την άσκηση  της     Ιατρικής
 •  Προσβασιμότητα
 •  Εξειδίκευση στις δυσλιπιδαιμίες 

           ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ...

 • Κυκλοφορούν στη χώρα μας τα εμβόλια Bexsero και Trumenba (έχει λάβει έγκριση μόνο για παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών) κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, προστατεύουν δε από τον πιο συχνό και θανατηφόρο τύπο της μηνιγγίτιδας. Τα εμβόλια αυτά δεν συνταγογραφούνται στον ΕΟΠΥΥ παρά μόνο σε παιδιά τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. 
 • Δημοσιεύθηκε το νέο Πρόγραμμα Εμβολιασμών της AAP (Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής) για το 2024, στο οποίο βασίζεται και το δικό μας Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το οποίο ανανεώθηκε εντός του 2023.
 • Επειδή τα τελευταία χρόνια λέγονται και γράφονται διάφορες ανακρίβειες για τους εμβολιασμούς, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι:
 • Τα εμβόλια έχουν εξαφανίσει πολύ επικίνδυνες ασθένειες από την ανθρωπότητα
 • Τα εμβόλια έχουν μεγάλη ασφάλεια
 • Τα εμβόλια δυναμώνουν την άμυνα του παιδιού
 • Είναι ΜΥΘΟΣ ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια
 • Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό
 • Τα εμβόλια δεν περιέχουν υδράργυρο
 • Οι μεταδοτικές ασθένειες ακόμα αποτελούν απειλή για τα παιδιά
 • Οι επιδημίες από μεταδοτικά νοσήματα ακόμα και σήμερα αποτελούν πρόβλημα

         ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ:

 1. Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιάσω το παιδί μου; Για να το προστατεύσετε. Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι η απόφαση να εμβολιάσετε το παιδί σας προστατεύει την υγεία και των άλλων παιδιών. Αν επομένως είστε από τους γονείς που σκέφτονται να καθυστερήσουν ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σκεφτείτε την επίδραση που η απόφαση αυτή θα έχει και στα άλλα παιδιά. Αν περισσότεροι από 10 % των γονιών αποφασίσουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα δούμε τα ξεχασμένα φρικτά αυτά νοσήματα να επιστρέφουν. Ευτυχώς πολλοί λίγοι γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
 2.  Έχω ακούσει ότι το εμβόλιο για την Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα (ΜMR) προκαλεί αυτισμό. Είναι αλήθεια ή μύθος; ΜΥΘΟΣ - Όλα άρχισαν όταν μία ερευνητική ομάδα έδωσε στην δημοσιότητα ένα άρθρο, ισχυριζόμενοι ότι το εμβόλιο αυτό προκαλούσε αυτισμό, με βάση μία μόνο μελέτη που αφορούσε οχτώ παιδιά. Αργότερα ένα πρώην μέλος της ομάδας αυτής αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που έδωσαν ήταν ανακριβή και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είχε χρηματοδοτοθεί από τρίτους. Το Αγγλικό κράτος στέρησε από τον συγγραφέα του άρθρου την άδεια άσκησης της ιατρικής και τον κατηγόρησε για απάτη. Δυστυχώς κάποιοι τρομαγμένοι γονείς επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να προκύψουν επιδημίες Ιλαράς στην Αγγλία, την Αμερική και αλλού. Σήμερα έχει αποδειχθεί, μετά από πολλές μελέτες χιλιάδων παιδιών, ότι ο αυτισμός έχει την ίδια συχνότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολιάστων παιδιών. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της καλύτερης διάγνωσης για την νόσο αυτή.
 3.  Έχω ακούσει ότι υπάρχει υδράργυρος στα εμβόλια. Είναι αλήθεια; ΔΕΝ κυκλοφορεί κανένα εμβόλιο στην χώρα μας που να περιέχει υδράργυρο. Ίχνη υδραργύρου είχαν αποτέλεσει συστατικό μιας ουσίας με το όνομα θειομερσάλη, κάποιων εμβολίων. Το 2001 καταργήθηκε για όλα τα εμβόλια που γίνονται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών. Παραμένει ακόμα στην Αμερική ή και αλλού, σε κάποια από τα αντιγριπικά εμβόλια που διανέμονται σε συσκευασία ενός φιαλιδίου πολλών δόσεων, ως συντηρητικό.
 4.  Yπάρχει αλουμίνιο στα εμβόλια; Αλουμίνιο υπάρχει παντού. Στο χώμα, στο νερό, στον αέρα, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά στο αλεύρι, ακόμα και στο μητρικό γάλα. Στα εμβόλια υπάρχει πολύ λιγότερο από αυτό που θα πάρει το παιδί με τον θηλασμό ή με το ξένο γάλα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αφού έχασε το επιχείρημα με τον υδράργυρο, επέστρεψε με έναν άλλο ένοχο αυτή την φορά, το αλουμίνιο. Το αλουμίνιο ενισχύει την απάντηση του οργανισμού του παιδιού στο εμβόλιο, με αποτέλεσμα καλύτερο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι τα εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο είναι απολύτως ασφαλή και δεν προκαλούν αυτισμό. Γιατί υπάρχει αλουμίνιο στα εμβόλια; Υπάρχει κίνδυνος υγείας από το αλουμίνιο που περιέχεται στα εμβόλια;
 5.  Γιατί υπάρχει φορμαλδεύδη στα εμβόλια; Πολύ μικρές ποσότητες φορμαλδεύδης προστίθενται στα εμβόλια για να σκοτώσουν τους ιούς και να αδρανοποιήσουν τις τοξίνες κατά την διάρκεια της παραγωγής. Η φορμαλδεύδη αποτελεί φυσικό συστατικό του σώματός μας. Υπάρχει στα σαμπουάν, σε χειροπετσέτες και στα χαλιά. Η πολύ μικρή ποσότητα που υπάρχει στα εμβόλια δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία των παιδιών.
 6.  Είναι αλήθεια ή μύθος ότι στα εμβόλια υπάρχει αντιψυκτικό; ΜΥΘΟΣ.
 7.  Υπάρχουν άλλα πρόσθετα στα εμβόλια; Τα εμβόλια περιέχουν συστατικά που λέγονται αντιγόνα και τα οποία διεγείρουν το σώμα για να αναπτύξει ανοσία. Επίσης περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες από άλλες ουσίες από μικρόβια ή μύκητες), ως ανοσοενισχυτικά (βελτιώνουν την δραστικότητα και την ανοσολογική απάντηση), ως πρόσθετα (εμποδίζουν την καταστροφή και δεν αφήνουν τα εμβόλια να κολλούν στα τοιχώματα του φιαλιδίου) και ως παραμένοντα (ουσίες που παραμένουν μετά από την διαδικασία παραγωγής). Όλα είναι ακίνδυνα για την υγεία του παιδιού. και έχουν μπει στα εμβόλια ως συντηρητικά (προλαμβάνουν την επιμόλυνση
 8.  Είναι αλήθεια ή μύθος ότι τα πολυδύναμα εμβόλια (εξαπλό, πενταπλό κ.λπ.) κάνουν ζημιά στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών;  ΜΥΘΟΣ. Τα εμβόλια έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια αυτά μικρόβια και ιούς, αφού πρώτα τα έχουμε σκοτώσει ή εξασθενήσει, έτσι που να μην μπορούν να κάνουν κακό στον οργανισμό του παιδιού. Ακόμα και όταν κάνουν πολλά εμβόλια μαζί, την ίδια ημέρα, αυτά περιέχουν μια απειροελάχιστη ποσότητα από τα αντιγόνα που τα παιδιά δέχονται καθημερινά στο σώμα τους από το περιβάλλον.

 

             ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2024

 

   1. 16ο Συνέδριο Παιδιατρικής Εταιρείας Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Παιδιατρική,

       19-21/4/2024, Ξενοδοχείο Kazarma,  Λίμνη Πλαστήρα: Διοργανωτής, Συντονιστής και

       Ομιλητής με δύο ομιλίες:

 • Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαγνωστική προσέγγιση του παιδιού με χωλότητα
 • Κατευθυντήριες Οδηγίες Θεραπείας Δυσλιπιδαιμιών Παιδιών & Εφήβων

 

   2. 18 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής «Εαρινές Ημέρες Παιδιατρικής» της

        Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Κύπρου (25-26/5/2024, Λευκωσία),

        ως Ομιλητής με δύο ομιλίες:

 •     Επικαιροποιημένες Οδηγίες για την διαχείριση του μικρού βρέφους με πυρετό
 •     Προβλήματα κατά την εφαρμογή χορτοφαγίας, στέρησης γλουτένης και κετογονικής          δίαιτας

 

   3. 62ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, 7-9/6/2024, Αλεξανδρούπολη (Σύνεδρος)

 

   4. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Φροντίδας, 27-30/6/2024, Οίτυλο

       Λακωνίας, ως Ομιλητής με θέμα "Τραχηλική λεμφαδενική διόγκωση στα παιδιά:

        Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση"

 

   5. 27ο Παγκύπριο Παιδιατρικό Συνέδριο, 25-26/10/2024, Αγία Νάπα Κύπρου, ως μέλος της

       Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ως Ομιλητής με θέμα "

 

   6. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων,

        8-10/11/2024, Ηράκλειο Κρήτης ως Ομιλητής με θέμα "Προληπτικός έλεγχος των λιπιδίων 

        στα παιδιά"