ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑ

  σε Παλαιό Φάληρο &

             Σαρωνίδα

  •  Επιστημονικό κύρος 
  •   Μακροχρόνια
    νοσοκομειακή  εμπειρία

  •  Άνετη επικοινωνία
  •  Ήθος κατά την              άσκηση  της ιατρικής
  •  Προσβασιμότητα
  •  Εξειδίκευση στις              δυσλιπιδαιμίες 

Καταχώρηση

2012/12/18

Από την παιδική ηλικία ξεκινά και εξελίσσεται αθόρυβα και ασυμπτωματικά η αθηρωμάτωση (αθηροσκλήρωση), μια πολυπαραγοντική διαδικασία η οποία οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και οι περιφερικές αγγειοπάθειες που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο.

Η πρόληψη της αθηρωμάτωσης πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία και να περιλαμβάνει την υγιεινή του στόματος, τη σωστή διατροφή και την άθληση, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.
Η στοματική κοιλότητα είναι ζωτικής σημασίας στην ανθρώπινη εμφάνιση και υγεία. Από εκεί ξεκινάει η καλή ή κακή υγεία του αναπνευστικού συστήματος (ευαισθησία στις λοιμώξεις), του πεπτικού (έλκος στομάχου), η καλή ή κακή πέψη και η διατροφή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η καλή υγιεινή του στόματος να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της ζωής του.
Εδώ και αρκετά χρόνια άρχισε η μελέτη της σχέσης των νοσημάτων του συνδετικού ιστού και των συστηματικών φλεγμονών με την αθηρωμάτωση, ενώ τελευταία, πολύς λόγος γίνεται για τη συμμετοχή της υγιεινής των παθήσεων του στόματος αμφίδρομα, στους παράγοντες κινδύνου της αθηρωμάτωσης και κατ΄ επέκταση στις καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Η περιοδοντική νόσος, μια φλεγμονώδης πάθηση της στοματικής κοιλότητας, που καταστρέφει τους περιοδοντικούς ιστούς και οδηγεί σε μειωμένη οδοντική στήριξη, φαίνεται πως έχει μία αμφίδρομη σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο. Η περιοδοντίτιδα, ειδικά στα πρώιμα στάδια, είναι συνήθως ασυμπτωματική και ο ασθενής προσέρχεται στον οδοντίατρο παραπονούμενος για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή σε προχωρημένες μορφές της νόσου για κινητικότητα των δοντιών του.
Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, το 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο, ενώ περίπου το 10% παρουσιάζει βαρύτερες μορφές της νόσου. Υπάρχουν ενδείξεις για τη σύνδεσή της με καρδιαγγειακά νοσήματα και έτσι ενισχύεται ο ρόλος της στοματικής υγείας στη γενικότερη συστηματική υγεία.
Η κακή υγιεινή του στόματος ευθύνεται πιθανότατα για την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της στεφανιαίας νόσου.
Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση και επιβαρυμένη πορεία της περιοδοντίτιδας και αντίστροφα η περιοδοντική νόσος υποστηρίζεται ότι σχετίζεται με φτωχότερο γλυκαιμικό έλεγχο, επομένως με αυξημένο σάκχαρο νηστείας και αυξημένη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη.
Εκτός από την υγιεινή του στόματος, απαιτούνται:

1. Προληπτικός έλεγχος των λιπιδίων σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και ειδικότερα από την ηλικία των 2 ετών σε όσα έχουν βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό δυσλιπιδαιμίας ή πρώιμης στεφανιαίας νόσου, ενώ η πλέον κατάλληλη ηλικία ελέγχου σε όσα παιδιά έχουν αρνητικό οικογενειακό ιστορικό είναι η ηλικία των 9 ετών. Στόχος η πρώιμη ανίχνευση και αντιμετώπιση πιθανής δυσλιπιδαιμίας, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου.

2. Υγιεινή-μεσογειακή-διατροφή

3. Αυξημένη σωματική δραστηριότητα με μύηση στην άθληση.

Η εφαρμογή των παραπάνω θα συμβάλλει στην αποτροπή της αθηρωμάτωσης και των αγγειακών επιπλοκών της.